Categorii
Diverse

Barbatii spun: Discutia despre asa-zisii „batrani albi” este enervanta

12 noiembrie 2020, ora 10:04

Barbatii sunt enervati de discutia despre asa-zisii „batrani albi”? Am intrebat in jur!

Sina Teigelkotter si Alexandra Zykunov

Nu este tocmai usor pentru tine in vremuri de „batrani albi”, dezbateri de urmarire #MeToo si noile cereri feministe. Ce asteapta lumea de la tine astazi? Esti enervat de toata agitatia? Sau cererile sunt inca mult prea timide? Si: cum te simti deloc?

Imaginea barbatilor nu a fost niciodata atat de complexa ca astazi. Exista o nisa pentru toata lumea si o bula pentru toata lumea. Tatici conservatori ai terenurilor de joaca, regii feministi Tinder, profesionisti in gospodarie ziua, fluieraturi dupa noapte, tati „noi” langa „batrani”, batrani albi langa tineri, heterosexuali, homo, trans. Cand un barbat este barbat? Cautarea unei presupuse masculinitati nu este demult in 2020? Da si nu. Pentru ca: Chiar daca ne dorim sa existe doar „oameni” si niciun gen, prezentul nostru este inca plin de masculinitate agresiva asa-numita „toxica”, modele dubioase si putere distribuita nedrept. Da, a cauta „imaginea” unui barbat este la fel de idiot ca si a cauta „femeia”. Dar ajuta sa intrebati diferiti barbati despre imaginea lor personala despre barbati. Am facut – si am experimentat multe.

Aceasta parte a seriei noastre din opt parti este despre intrebarea: 

„Te enerveaza discutia despre asa-zisii” batrani albi?

Waldemar Zeiler

38, antreprenor social si co-fondator al marcii de produse pentru prezervativ si menstruatie „einhorn”. Cartea sa „Unfuck The Economy” tocmai a fost publicata (Goldmann)

Deci, din punctul meu de vedere, discutia poate lua o alta lopata. Mai sunt inca multe discutii de tinut inainte ca patriarhia sa fie rasturnata. Nu conteaza daca ma enerveaza discutia sau nu.

Oskar Holzberg

67, terapeut de cuplu si editorialist BRIGITTE, consiliaza barbati si femei in cabinetul sau din Hamburg de peste 20 de ani si este casatorit de peste 30 de ani (cartea actuala: „Neue Schlusselsatze der Liebe”, DuMont)

Ca alb batran, ma enerveaza cand nu tine cont ca batranii albi de la putere nu sunt singura problema. Dar sistemul in care si prin care isi pot mentine puterea. Ca un tanar alb, am incercat sa nu devin un batran alb inainte ca aceasta fraza sa fie folosita atat de persistent. Cu constientizare de sine, terapie, discutii nesfarsite si alaturi de femei inteligente. Dar bineinteles ca am esuat. Am devenit un batran alb. Biologia si trecerea timpului au asigurat asta. Si in mine simt cat de al naibii de greu imi este sa recunosc alte valori decat cele pe care le consider umaniste ca fiind de aceeasi valoare. Ca nu sunt de parerea potrivita si traiesc intr-o lume mai corecta, ci doar intr-una din multele posibile.

Michael Kumpfmuller

59, ca scriitoare, a vazut barbatul post-feminist ca parte a unei „generatii pierdute”. web-wiki.win Cel mai recent a preferat sa se ocupe de o femeie, marea Virginia Woolf („Ach, Virginia”, Kiepen anul acesta si Witsch)

Sunt si batrane albe.

Christoph Kucklick

56, sociolog si sef al Scolii de jurnalism Henri Nannen, si-a facut doctoratul pe discursul de gen in jurul anului 1800 („Genul imoral. • s20 ultra
 • liga 2
 • verificare rovinieta
 • heath ledger
 • digi sport 1 live
 • alina plugaru
 • filme online subtitrate
 • liviu varciu
 • gazeta sporturilor
 • mercedes
 • boosteroid
 • mega mall
 • teamviewer
 • inmh radar
 • converter
 • pantofi cu toc
 • meteoblue
 • solitaire games
 • auchan
 • abba

Despre geneza andrologiei negative”, editia suhrkamp)

Cu toata sinceritatea: nu mai suport aceasta discutie despre presupusa oroare a omului in ansamblu si a „batranului alb” in special. Ne impiedica sa schimbam in cele din urma situatia. Viziunea negativa asupra masculinitatii exista de mai bine de 200 de ani. Din acei ani, barbatii au fost in mod natural saraci in comunicare, dependenti de sex, fara emotii, egoisti, violenti. Pana azi. Sublinierea repetata a acestui cliseu nu ne duce mai departe. Societatea moderna nu are gen. Ea cunoaste multe probleme, dar nu are sens sa le reduca la un singur gen.

Pentru a evita neintelegerile: sustin revendicarile politice ale miscarii femeilor si studiile de gen – pentru mai multa egalitate, pentru compensarea numeroaselor dezavantaje pe care femeile le au inca in societate. Dar si dupa compensarea dezavantajelor pe care le au barbatii – de exemplu in dreptul familiei, sanatate, educatie.

Numai cand eliberam barbatii din cusca presupusului lor pericol, avem sansa sa eliberam femeile din cusca presupusei lor moralitati. Si in sfarsit sa cream conditii in care un gen sa nu fie responsabil pentru problemele societatii, iar celalalt sa fie mandatat sa le rezolve. Dar femeile si barbatii pot fi in sfarsit ceea ce isi doresc sa fie.

Pana la Raether

51, scriitor, in calitate de autor BRIGITTE a scris despre aproape toate fatetele de a fi barbat si de a fi tata („Voi fi … stiri din mijlocul vietii”, Rowohlt)

Singurul lucru care ma enerveaza este ca vorbim atat de indiferent despre termenul „alb” in Germania. „Alb” inseamna ca apartineti grupului social majoritar care se vede normal, adica care are privilegiul de a nu atrage atentia ca fiind „altfel”. Niciun administrator de proprietate nu a gasit vreodata ca numele meu de familie este un strain, niciun profesor nu a avut vreodata probleme in a-mi pronunta prenumele, nimeni nu s-a gandit cand am aparut pe trotuar: Ce fel de persoana este? Legile si medicamentele sunt facute pentru mine, un om alb. Si a nu avea asta in cap si a nu discuta ar fi foarte limitat si foarte arogant. In acest sens: zero enervat, super important. wiki-aero.win

Doriti sa cititi mai multe despre acest subiect si sa faceti schimb de idei cu alte femei? Apoi aruncati o privire la „Forumul personalitatii”  comunitatii BRIGITTE  !

Obtineti BRIGITTE ca abonament – cu multe avantaje. Le poti comanda direct aici.

BRIGITTE 23/2020

#Subiecte

 • Chestia omului
 • Barbatii adevar