Categorii
Diverse

Drepturi egale: casatoria homosexuala si adoptia: unde se afla Germania?

Proteste in masa in Franta impotriva casatoriei gay, iar o decizie fundamentala este iminenta si in Germania. Cum este situatia juridica in alte tari si ce s-ar putea schimba?

Care este argumentul aprig din Franta in acest moment?

© Imago / Imagebroker

Sute de mii tocmai au manifestat impotriva uniunilor homosexuale in Franta dupa o demonstratie in masa pentru casatoria homosexualilor din decembrie. Dezbaterea este declansata de o lege planificata care va introduce atat casatoria homosexuala egala, cat si va permite adoptia de copii. Homosexualilor li sa permis sa fie inregistrati in Franta ca „parteneriate inregistrate” din 1999 (ceea ce aduce in primul rand avantaje financiare) – dar aceasta reglementare nu este complet pe picior de egalitate cu casatoria in unele puncte importante (de exemplu, mostenirea). Aceasta egalitate a fost una dintre promisiunile electorale centrale ale actualului guvern al lui Francois Hollande. Cu toate acestea, aceasta promisiune este inca departe de a fi implementata – pe 29.

Casatoria gay: asa este situatia in alte tari

1 din 10

Olanda

Din 2001, parteneriatelor de acelasi sex li sa permis sa se casatoreasca si sa adopte copii in Olanda fara restrictii. Cu aceasta reglementare, olandezii au fost pionierii egalitatii uniunilor homosexuale din intreaga lume.

Mai mult

2 din 10

Statele Unite

Casatoria homosexuala este inca un subiect fierbinte in SUA si este luptata din greu de catre grupurile religioase in special – egalitatea legala va dura probabil ceva timp, desi presedintele Obama a spus ca va saluta evolutia in timpul campaniei electorale. Dar cel putin in 22 de state, cuplurilor de acelasi sex li se permite sa adopte copii – indiferent daca sunt descendentii biologici ai unui partener.

Mai mult

3 din 10

Suedia

In Suedia, cuplurilor homosexuale li se permite sa se casatoreasca in mod civil si bisericesc din 2009 – nunta la biserica este, de asemenea, obligatorie din punct de vedere juridic. Acolo sunt permise si adoptiile comune.

Mai mult

4 din 10

Norvegia

Si in Norvegia, cununiile bisericesti si civile au fost organizate pentru cuplurile de acelasi sex din 2008 – „parteneriatele inregistrate” exista acolo din 1993. Doar copiii vitregi ai unui partener pot fi adoptati acolo.

Mai mult

5 din 10

Belgia

Din 2003, cuplurile homosexuale sunt tratate in mod egal in Belgia cand se casatoresc, iar din 2006 li se permite sa adopte copii.

Mai mult

6 din 10

Spania

Partenerii de acelasi sex au fost permis sa se casatoreasca in Spania din 2005, iar adoptia este, de asemenea, permisa – chiar daca partenerii nu sunt casatoriti.

Mai mult

7 din 10

Marea Britanie

Nicio casatorie homosexuala reala, ci un „parteneriat civil” din 2005 le-a oferit homosexualilor britanici aceleasi drepturi in ceea ce priveste adoptia, pensiile, mostenirea si problemele profesionale.

Mai mult

8 din 10

Danemarca

Danemarca a inceput chiar in 1989 cu posibilitatea de a oferi cuplurilor homosexuale un „parteneriat civil inregistrat”. Cununiile bisericesti si civile au fost oficial posibile acolo din 2012, iar cuplurile de acelasi sex au putut sa adopte din 2009.

Mai mult

9 din 10

Elvetia

In Elvetia, nici macar „parteneriatele inregistrate” nu au voie sa adopte copii. Dar cel putin: De la inceputul anului, adoptia fiului vitreg a fost legala acolo.

Mai mult

10 din 10

Sudan, Nigeria, Arabia Saudita, Yemen, Iran

O mica selectie de tari care sunt inca departe de casatoria homosexuala si adoptie: exista pedeapsa cu moartea pentru homosexualitate. ninerp.com • for it
 • scoala de soferi
 • vremea poiana brasov
 • salina praid
 • traducere romana franceza
 • si
 • meteo satu mare
 • biroul de credit
 • odnoklassniki
 • minesweeper
 • panouri solare
 • ce
 • valentine’s day
 • escorte focsani
 • aeroport cluj
 • maşină de tocat carne
 • adhd
 • sua
 • micul dejun
 • free sex
Mai mult

Si cui ii pasa?

In primul rand, multi catolici devotati sunt indignati de legea planificata – inclusiv Papa Benedict al XVI-lea. a luat cuvantul si a cerut episcopilor din Franta sa ia masuri impotriva casatoriei homosexuale. Dar condus de actrita franceza Virginie Tellenne (sub pseudonimul „Frigide Barjot”), a aparut un front mai larg impotriva „casatoriei pentru toti”. Este important pentru adversari sa nu para incapatanati sau chiar anti-gay. „Iubim toti homosexualii”, a incercat Tellenne sa clarifice la miting. Miscarea lor este doar despre a nu „deschide casatoria persoanelor de acelasi sex”. Adoptia, in special, este un punct de iritare pentru oponenti: nu sunteti sigur daca va dauna dezvoltarii unui copil, a fi crescut de doi mame sau tati. Expertii sunt de acord, insa, ca un mediu stabil este decisiv in primul rand pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor – si ca o situatie familiala care nu a fost clarificata in mod corespunzator din punct de vedere legislativ este mai impovaratoare decat genul parintilor.

Credeam ca in Franta cuplurilor homosexuale li s-a permis de mult timp sa adopte?

Nu, nu ca un cuplu. Asa-numita „adoptie de copil vitreg” este permisa din 2006: daca un partener are deja un copil dintr-o relatie anterioara, celalalt partener poate adopta. Cu toate acestea, adoptia in cuplu nu este permisa.

Si cum ramane cu Germania?

In mod similar: Din 2001 avem si „parteneriate inregistrate” pentru cuplurile de acelasi sex, dar fara avantaje conjugale, cum ar fi divizarea sotului sau platile de intretinere. Adoptia de copii vitregi este posibila si la noi – dar nu si adoptia de copii straini de catre un cuplu de acelasi sex. Si un partener poate adopta un copil singur cu acordul celuilalt partener – dar numai o parte dintre ei au custodia (si parintii singuri au sanse destul de slabe de a avea un copil pentru adoptie). Dar: Asta s-ar putea schimba si pentru noi.

Ce reforme planuim?

In prezent, Curtea Constitutionala Federala lucreaza la o decizie privind „adoptarea succesiva” a cuplurilor homosexuale. Aceasta se refera la cazul special in care un partener aduce un copil adoptat dintr-o relatie anterioara pe care celalalt partener ar dori sa o adopte. In cazul in care Curtea Constitutionala Federala ar face acest lucru posibil, este de asemenea de imaginat ca cuplurile de acelasi sex sa adopte copii complet „straini” – asa cum a fost intotdeauna un lucru firesc pentru cuplurile heterosexuale. Decizia este de asteptat sa fie luata in martie-aprilie 2013. O miscare de a permite cuplurilor de acelasi sex sa se casatoreasca cu drepturi egale a fost respinsa de Bundestag in 2012.

Sondaj pe forum: Adoptie pentru cuplurile de acelasi sex?

imagine

Ce parere aveti – vi se pare potrivite protestele din Franta? Sau, in opinia dumneavoastra, este intarziat in Germania ca partenerilor de acelasi sex sa li se permita sa adopte copii – indiferent daca fac parte din copiii biologici? Votati in comunitatea BRIGITTE!

#Subiecte

 • Franta
 • Germania
 • drepturi egale
 • adoptie
 • Protestul in masa
 • Pozitia juridica
 • Francois Hollande
 • Benedict al XVI-lea.