Categorii
Sape

Iconicele tunuri din Afganistan nu vor zbura mult mai mult

de JOSEPH TREVITHICK

De cativa ani, fortele aeriene afgane au zburat cu armele ruse Mi-35 Hind. Elicopterele emblematice si blindate sunt mai bine cunoscute sub numele de „tancuri zburatoare” pentru capacitatea lor de a arunca gloante si rachete – in timp ce absorb focul de arma.

Dar afganii probabil ca nu isi vor zbura barfele peste un an de acum. Elicopterele imbatranesc si se destrama – iar relatia Washingtonului cu Moscova la punctul sau cel mai scazut din ultimele decenii, Pentagonul cumpara mici elicoptere americane pentru a le inlocui.

Pe 9 aprilie, fortele aeriene afgane au primit sase tunuri MD-530F fabricate in SUA.

Array

In 2014, Pentagonul a decis sa trimita un total de 12 MD-530F inarmate si a adaugat arme si armuri la cinci elicoptere aflate deja in hangarele Kabul.

Statele Unite aloca banii pentru o duzina de elicoptere, piese de schimb si instruire pentru echipajele aeriene afgane.

„Politica americana este de a impinge bunurile americane”, a declarat un aviator al armatei americane familiarizat cu programul War Is Boring, cu conditia anonimatului. Acest lucru explica de ce oficialii SUA s-au instalat pe MD-530F pe elicoptere mai mari si mai puternic armate.

Array

MD-530F – produs de compania americana MD Helicopters – este agil si rapid, dar poarta mai putine arme decat Hind. Nu poate dura aproape la fel de multa pedeapsa.

Elicopterul ar putea transporta rachete, dar fotografiile oficiale descriu MD-530F-urile din Afganistan purtand doar arme. Fiecare dintre cele doua capace de pistol FN HMP ale elicopterului contine o singura mitraliera M-3 de calibru .50.

Array

Prin comparatie, tunurile Mi-35 existente din Kabul impacheteaza atat un pistol Gatling de 12,7 milimetri, cat si pastai de rachete de 57 de milimetri. Echipajele afgane au, de asemenea, pastai devastatoare de tun de 23 de milimetri atat pentru Hinds, cat si pentru elicopterele de transport Mi-17 construite in Rusia.

Mi-35 este o versiune modernizata a Mi-24 Hind – o caracteristica a peisajului afgan de la invazia sovietica din 1979. In ultimii ani, Pentagonul a cumparat si zeci de Mi-17 prin intermediul Rosoboronexport, armele de stat din Rusia.

broker, pentru bratul aerian si comandourile Kabul.

Dar, ca sa spunem cu blandete, Washingtonul si Moscova nu se inteleg atat de bine in aceste zile. Chiar inainte de criza recenta din Ucraina, legiuitorii americani devenisera din ce in ce mai incomoda cu cumpararea de elicoptere de la Moscova.

„Scriem pentru a ne opune oricarei continuari a relatiei de afaceri a Departamentului Apararii cu Rosoboronexport, … un factor care faciliteaza atrocitatile in masa in curs de desfasurare in Siria”, au scris Rep. Rosa DeLauro si alti noua reprezentanti intr-o scrisoare deschisa catre secretarul apararii de atunci, Chuck Hagel Martie 2014.

Hagel a refuzat sa intervina si achizitia a continuat conform planificarii. Afganistanul se bazeaza inca puternic pe aceste transporturi durabile – si doreste mai mult.

Dar Kremlinul sustine rebelii separatisti care lupta cu Kievul, iar fortele americane si ruse sunt blocate intr-o succesiune aproape constanta de jocuri de razboi tit-for-tat in Europa.

Washingtonul a evitat sa trimita arme pentru a ajuta trupele ucrainene sa lupte impotriva separatistilor, dar Departamentul de Stat a impus sanctiuni asupra unor cetateni rusi si intreprinderi guvernamentale.

Drept urmare, oficialii americani au temeri rezonabile ca Moscova ar putea intarzia livrarea oricaror Hinds in Afganistan din cauza deciziilor politice de la Washington, a declarat ofiterul armatei. Kremlinul ar putea tine ostatici piesele de schimb ca tactica de negociere.

Din pacate, autoritatile din Kabul si binefacatorii lor americani nu au luxul de a astepta sa vada daca aceste probleme devin realitati. Armatele aeriene afgane sunt in stare proasta si trebuie inlocuite acum.

Asa-numitul „sezon de lupta” incepe pe masura ce tara iese din iarna ei rece. Pe 22 aprilie, talibanii si-au anuntat ofensiva de primavara numita Azm , sau „determinare”.

„Nu exista suficienti Mi-35 pentru a sprijini singura armata nationala afgana”, a declarat un reporter al fortelor aeriene americane in martie un purtator de cuvant al fortei aeriene afgane, identificat doar ca colonel Bahadur. „Intrucat sprijinul aerian al coalitiei este retras, ANA trebuie sa desfasoare in continuare operatiuni si sa detina teritoriu”, a adaugat un consilier american, referindu-se la Armata Nationala afgana.

In 2010, fortele aeriene afgane aveau aproximativ noua Hinds in stare de functionare. „Doar doua din sase Mi-35 cu durata de viata ramasa sunt disponibile in orice moment din cauza lipsei de piese de schimb”, au raportat oficialii Pentagonului trei ani mai tarziu.

Pentru a mentine aceste elicoptere in aer, echipajele afgane si contractantii privati au trebuit sa canibalizeze alte cinci Hinds pentru componentele lor vitale. Consilierii americani din Kabul se asteapta ca armele masive sa dispara complet anul viitor intr-un fel sau altul.

Scopul Pentagonului este de a pune in functiune noua flota MD-530 „pana la jumatatea anului 2015 ca o oprire partiala pana cand flota de sprijin aerian usor A-29 este pe deplin operationala in 2018”, potrivit celei mai recente revizuiri a operatiunilor de la Pentagon. in Afganistan.

O serie de dispute contractuale au intarziat in mod repetat sosirea acestor avioane de atac cu lumina turbo-propulsor cu un singur motor. Si chiar daca pilotii afgani obtin in cele din urma A-29, avionul nu va putea sprijini fortele terestre ale Kabul de la sine. Arme precum MD-530F vor fi probabil la fel de importante in viitor ca si acum.

Pentru a fi sigur, MD-530F nu este la fel de capabil ca Mi-35. Dar tunurile mai mici sunt mult mai usor de zburat si de reparat. Elicopterele americane mai avansate, cum ar fi AH-64 Apache, sunt prea complexe pentru fortele din Afganistan.

Cumparati „Razboiul ascuns: relatarea unui jurnalist rus despre razboiul sovietic din Afganistan”.

Desi nu sunt la fel de puternic blindate, insurgentii ar putea gasi elicopterele mai agile tinte mult mai greu de lovit decat Hinds aspru.

Regimentul de elita al 160-lea operatiune speciala al armatei SUA este in favoarea unui elicopter legat de MD-530F – A / MH-6M Little Bird – datorita manevrabilitatii sale bune si a profilului sau diminuator.

MD-530F „costa mult mai putin pe ora de zbor decat Mi-35” si este in continuare un „avion foarte capabil”, a adaugat aviatorul armatei. Ofiterul a descris intregul demers ca fiind „unul dintre cele mai bune programe” pe care Pentagonul le desfasoara in Afganistan.

Pe masura ce incepe sezonul de lupta din Afganistan, echipajele afgane si consilierii americani vor vedea cat de bine se umple noile tunuri pentru vechii hindusi obositi. Probabil ca acele tancuri zburatoare nu vor mai exista prea mult.