Categorii
Sape

Kremlinul construieste o alianta nesfanta cu dreptul crestin al Americii

De la realegerea presedintelui. Vladimir Putin, din Rusia, in 2012, Kremlinul s-a oprit asupra mass-media independente, a instituit o interdictie draconiana asupra „propagandei gay” si a invadat Republica Ucraineana Crimeea.

Acest nou guvern rus este agresiv, autocratic si se indreapta mai departe spre dreapta politica, sustine Anton Shekhovtsov, un expert din Londra in extrema dreapta ucraineana si rusa – care provine initial din orasul Sevastopol din Crimeea.

Kremlinul se adreseaza, de asemenea, evanghelistilor conservatori americani ca un mijloc de a gasi potentiali aliati care simpatizeaza schimbarea spre dreapta a Rusiei. In urmatoarea editie, Shekhovtsov explica de ce este periculos.

Array

La 25 martie, Congresul mondial al familiilor – o organizatie din SUA, descrisa de Southern Poverty Law Center drept un grup de ura anti-LGBT – a declarat ca a suspendat planificarea celui de-al optulea congres, programat initial pentru septembrie la Moscova.

WCF a dedicat evenimentul subiectului „Fiecare copil un cadou: familii numeroase – viitorul umanitatii”. Grupul spera ca va fi un eveniment de profil. Pe langa Pres. Vladimir Putin, conferinta urma sa includa liderul ortodox rus Vladimir Gundyaev si oligarhii Vladimir Yakunin si Konstantin Malofeev.

Array

Dar invazia Rusiei in peninsula ucraineana Crimeea a pus in pericol planificarea. Potrivit unei declaratii a WCF, „situatia din Ucraina si Crimeea (si sanctiunile rezultate din SUA si europene) au ridicat intrebari cu privire la calatorii, logistica si alte aspecte necesare planificarii WCF VIII”.

Odata ce sanctiunile SUA au compromis organizarea evenimentului la Moscova, WCF a renuntat. Dar WCF nu are nicio problema cu politica lui Putin sau cu aliatii sai conservatori.

Dimpotriva, alegerea locului, vorbitorilor si promovarea retoricii anti-gay si fundamentaliste a WCF releva o relatie in devenire intre guvernul autocratic al Rusiei si simpatici aliati americani de dreapta crestina.

Array

Manastirea Nikolsky. Regiunea Iaroslavskaya, Rusia. A. Fotografie Malev / Flickr

Noua Ortodoxie a Rusiei

Lasand deoparte – deocamdata – motivele suspendarii pregatirilor pentru eveniment, sa discutam motivele care stau la baza cooperarii dintre WCF si Rusia lui Putin.

Dmitri Trenin – politolog la Centrul Carnegie din Moscova – scrie ca Putin a inceput ca „un pragmatist non-ideologic, un nationalist moderat rus si un patriot laic”, a carui „aderare la crestinismul ortodox era o chestiune personala”, dar mai tarziu „ a evoluat in ceva asemanator unei ideologii. ”

Indiferent daca a fost o chestiune personala sau nu, crestinismul ortodox nu a jucat un rol semnificativ in naratiunile ideologice ale regimului lui Putin la inceputul presedintiei sale. Cu toate acestea, a devenit un element din ce in ce mai important al posturii Kremlinului – atat pe plan intern, cat si pe plan international.

Exista mai multe motive pentru care. La sfarsitul anilor 2000, sprijinul popular al lui Putin a inceput sa scada. Criza financiara globala a provocat dureri puternice asupra economiei nemodernizate a Rusiei – o criza exacerbata de dependenta tarii de industria hidrocarburilor.

Pentru a asigura bunastarea elitelor si a mentine majoritatea lui Putin, Kremlinul avea nevoie de o strategie diferita.

Aceasta a insemnat promovarea unei combinatii de sentiment anti-occidental, imperialismul rus si crestinismul ortodox. Astfel, mai degraba decat sa fie „ghidul spiritual al lui Putin”, crestinismul ortodox a fost pur si simplu un mijloc pentru institutia politica si financiara rusa de a pastra controlul asupra populatiei.

Dar, din moment ce strategia interna de mentinere a majoritatii lui Putin era in contradictie cu relatiile constructive cu democratiile occidentale, Kremlinul avea foarte mult nevoie de aliati loiali din Occident.

Mai mult, autoizolarea Rusiei fata de Occident nu ar fi fost psihologic confortabila pentru societatea rusa daca Kremlinul nu ar fi prezentat avocatii occidentali ai anti-occidentalismului rus.

https://www.youtube.com/watch?v=JiLxOD8RstE

Evanghelicii americani intalnesc „Rusia crestina”

WCF a aparut pentru prima data in Rusia la mijlocul anilor 1990, dar abia la sfarsitul anilor 2000 cand grupul si-a sporit cooperarea cu Rusia. In 2012, Konstantin Malofeev a cofondat ceea ce ulterior a devenit Fundatia caritabila a Sfantului Vasile cel Mare, cu un buget de 42 de milioane de dolari – un partener oficial al WCF.

Anul trecut a fost deosebit de important pentru cooperarea dintre WCF si partenerii sai din Rusia. Malofeev a participat la WCF VII din Sydney, unde a promovat cu ardoare ideea ca Rusia este un bastion al valorilor crestine traditionale care se opun vestului decadent.

„Acum Rusia crestina poate ajuta la eliberarea Occidentului de noul totalitarism liberal anticrestin de corectitudine politica, ideologie de gen, cenzura in mass-media si dogma neomarxista”, a spus Malofeev.

WCF a fost clar convins de oferta lui Malofeev. „Rusii ar putea fi salvatorii crestini ai lumii; la ONU, ei chiar sunt cei care sustin aceste valori traditionale ale familiei si credintei ”, a declarat Lawrence Jacobs, vicepresedintele WCF.

La 13 iunie, Yelena Mizulina – un politician rus si un aderent major al agendei de dreapta dreapta din Rusia – a prezidat Comitetul pentru Probleme cu Familia, Femeile si Copiii din parlamentul rus, la care a invitat un numar de „experti” occidentali sa sustina politicile social-conservatoare din Rusia.

Printre acestia se numarau Francois Legrier, presedintele Miscarii Catolice de Familie de dreapta; Hugues Revel, presedintele campaniei catolice; Brian Brown, presedintele organizatiei anti-gay din SUA, Organizatia Nationala pentru Casatorie, care este partener al WCF; si Aymeric Chauprade, consilierul strain al liderului francez de extrema dreapta al Frontului National, Marine Le Pen.

Oficial, au discutat legile care ar impiedica cuplurile gay sa adopte orfani rusi. Cu toate acestea, prezenta mai multor oficiali rusi pentru afaceri externe – inclusiv seful comisiei parlamentare pentru afaceri externe Aleksey Puskov – a dezvaluit ca comisia nu era doar o chestiune de politica interna.

Unele discursuri ale participantilor au confirmat acest lucru. Legrier a atacat „filozofia individualista si iubitoare de libertate a iluminismului, care ar fi incercat sa elibereze un om de orice lege care ii era straina”.

Chauprade a condamnat SUA si NATO care, in opinia sa, conspirau impotriva Rusiei si a suveranitatii europene, subminand „bazele civilizatiei, demnitatii individuale, familiei si natiunii suverane”, precum si „terorizand clasa conducatoare europeana in timp ce erau sustinute financiar de cercurile de afaceri globaliste si americane. ”

In aceeasi zi, Malofeev si Fundatia de caritate au gazduit o masa rotunda – cu aproape aceiasi participanti – pe tema „Valorile traditionale: viitorul popoarelor europene”.

Mesajul discutiei a fost lipsit de ambiguitate. „Civilizatia este pe cale de distrugere si numai Rusia poate deveni un centru de consolidare a tuturor fortelor sanatoase si a rezistentei la sodomizarea lumii, de aceea intreaga Europa o priveste cu speranta”.

Alianta se da inapoi

Politica intra neaparat in joc atunci cand evanghelicii crestini se imprietenesc cu „ambasadorii” de dreapta ai Rusiei.

Latura politica a acestei cooperari intra in joc in cazuri precum anexarea ilegala a Crimeei in urma invaziei Rusiei. Milenko Baborac si Zoran Radojicic, reprezentanti ai miscarii ultra-ortodoxe sarbe Dveri – si partener al WCF – au fost „observatori” la acest „referendum” impreuna cu alti politicieni de extrema dreapta si de extrema stanga loiali Kremlinului.

Cu toate acestea, anexarea revoltatoare a Crimeii de catre Rusia lui Putin a dat peste cap WCF si colegii sai rusi.

SUA au impus sanctiuni asupra a trei indivizi rusi – Vladimir Yakunin, Yelena Mizulina si Aleksey Pushkov – care au cooperat cu WCF, printre altele.

Intrucat WCF este, mai presus de toate, o organizatie cu sediul in SUA, cel mai probabil au decis sa nu riste sa-si afecteze reputatia pe plan intern, tratand cu persoanele sanctionate.

In acest moment nu este clar daca rusii vor putea relua cooperarea cu grupurile crestine din SUA. O conferinta recenta gazduita de Malofeev la Viena – care a reunit cine este cine a unor neofascisti europeni proeminenti – poate sugera ca accentul european este acum mai important pentru Rusia lui Putin.

Dar in ambele cazuri, Kremlinul este interesat sa construiasca legaturi cu aliatii din dreapta politica americana – si a facut deja acest lucru. Pericolul este ca acesti aliati sa nu-si dea seama de pericolele reale ale unei „eliberari” a Europei condusa de Rusia.

Inscrieti-va pentru o actualizare zilnica prin e-mail War is Boring aici . Abonati-va la fluxul RSS WIB aici si urmati pagina principala aici .