Categorii
Sape

Munca avansata

Lumea muncii consta inca din metafore culturale care au ghidat dezvoltarea firmelor si societatilor industriale in ultimii 100 de ani. Aceste mentalitati obisnuite actioneaza ca standarde intelectuale si emotionale pentru a determina care este modul corect de a gandi si care sunt lucrurile corecte.

Caracteristicile muncii creative care utilizeaza inteligenta tehnologica in economia de retea sunt diferite de ceea ce suntem obisnuiti: productia industriala de bunuri fizice a fost intensiva in capital financiar, ducand la facilitati de management si productie centralizate.

Array

Era industriala a creat si capitalismul actionar pe care il experimentam acum.

Arhitectura muncii este metaforic inca o imagine a zidurilor care definesc cine este angajat si in interior si cine este somer si afara.

Array

Cine este inclus si cine este exclus. Cine suntem „noi” si cine sunt „ei”. Acest mod de gandire a fost acceptabil in munca repetitiva, unde a fost relativ usor sa se defineasca ce trebuia facut si de cine, ca definitie a cantitatii de munca si a calitatii capacitatilor.

Array

In munca creativa, bazata pe cunoastere, este din ce in ce mai dificil sa cunoastem in avans cel mai bun mix de oameni, capacitati si sarcini. Interdependenta dintre colegi implica, aproape in mod implicit, trecerea granitelor.

Peretii par a fi intr-o pozitie gresita sau in cale, facand munca mai grea de facut. Atunci, la ce foloseste teatrul organizational atunci cand este literalmente imposibil sa definim organizatia inainte de a face ceva?

Ce se intampla daca organizatia ar trebui sa fie intr-adevar un proces continuu de auto-organizare emergenta? In loc sa ne gandim la organizatie, sa ne gandim la organizarea continua. Daca luam aceasta viziune, nu ne gandim la ziduri, ci ne gandim la ceea ce facem si la modul in care se formeaza grupuri in jurul a ceea ce se intampla de fapt sau a ceea ce ar trebui sa se intample. Noua sarcina de gestionare este de a face posibila formarea emergenta foarte usoara si foarte rapida a grupurilor si de a face cat mai usoara posibila ca cele mai bune contributii din intreaga retea sa gaseasca sarcinile aplicabile.

Punctul focal in organizarea de maine nu este entitatea organizationala careia ii apartine sau managerul caruia ii raportam, ci motivul care aduce oamenii impreuna. Ce scopuri, activitati si sarcini ne unesc? Care este motivul formarii grupurilor? Arhitectura muncii este un grafic social live de interdependenta si responsabilitate in retea.

Noile tehnologii de interactiune ofera persoanelor si organizatiilor capacitatea de a face acest lucru, de a reconfigura agentia si forma acesteia in orice mod doresc si isi pot imagina. Nu mai suntem limitati la nicio structura. Uneori oamenii stau impreuna mult timp, alteori foarte, foarte scurt timp. Internetul nu mai este legat de pagini conectate, ci de scopuri conectate. Vrem sa facem ceva – cu ajutorul altor oameni si cu ajutorul inteligentei tehnologice.

Sarcina este de a combina inteligenta tehnologica si interactiunea creativa intre fiinte umane interdependente.

Cum ar putea arata? In 1996, marele maestru de sah si apoi campion mondial Garry Kasparov, a fost invins pentru prima data de un computer. Acelasi lucru s-a intamplat din nou intr-o revansa din 1997. Noul campion a fost celebrul Deep Blue de la IBM. Dupa aceste evenimente care schimba lumea si dupa multe meciuri ulterioare impotriva computerelor, Kasparov a avut ideea de a rescrie regulile jocului. El a venit cu o noua forma de sah in care oamenilor li s-ar permite sa foloseasca computerele atunci cand se joaca, de asemenea impotriva computerelor. Aceasta forma de sah a fost denumita „Sah avansat”. Intelegerea cheie pentru noi este ca astazi cel mai bun jucator de sah nu este un computer sau o persoana asistata de un computer, ci o echipa de oameni care iau miscari si decizii in cooperare creativa intre ei si in cooperare cu computere, in cooperare cu inteligenta tehnologica .

Ideea cu adevarat mare este reconfigurarea agentiei intr-un mod care sa aduca aceste relatii in centru. Sarcina este de a vedea actiunea in cadrul unor relatii umane complexe sustinute de relatia noastra cu inteligenta tehnologica algoritmica.

Acum este timpul pentru „Munca avansata”!