Categorii
Sape

Scrisoare a secretarului Ryan Zinke

Fiind un instalator care a crescut intr-un orasel de cherestea si cai ferate la 22 de minute pe drumul de la Parcul National Glacier, nu pot exprima cat de smerit sunt pentru a conduce acest departament. Este o treaba mare si cu totii avem responsabilitatea fata de poporul american sa fim buni administratori ai tarii noastre.

Cred ca tu si cu mine suntem aici din acelasi motiv. Ne iubim tara.

Array

Ne iubim terenurile publice. Si vrem sa redam natiunii care ne-a dat tuturor atat de mult.

Sunt nou in Departament, dar nu sunt nou in problemele la care sunteti atat de dedicat pentru poporul american.

Array

Fotografie de Scott Wilson.

Sunt un admirator lipsit de scuze si discipol al lui Teddy Roosevelt. Cred in doctrina traditionala „etica a conservarii” utilizata de Pinchot, dar imi dau seama ca exista locuri speciale in care omul este mai mult un observator decat un participant, asa cum a subliniat Muir.

Presedintele Roosevelt si John Muir la Parcul National Yosemite in 1903.

Array

Fotografie de la Biblioteca Congresului.

Pretuim terenurile noastre publice. M-am opus absolut si fara echivoc oricarei incercari de a transfera, vinde sau privatiza terenurile noastre publice si a servi ca administrator principal nu este o sarcina usoara.

Abordez aceasta slujba in acelasi mod in care m-au invatat Boy Scouts cu mult timp in urma: lasati campingul intr-o stare mai buna decat am gasit-o.

In primul rand este sa acordam prioritate celor 12,5 miliarde de dolari estimate in restante de intretinere si reparatii in parcurile noastre nationale. Parcurile fac parte din bijuteriile coroanei natiunii noastre, renumite in toata lumea. Presedintele este angajat sa adopte un proiect de lege pentru locuri de munca si infrastructura si voi avea nevoie de ajutorul dvs. pentru a ma asigura ca proiectul de lege include sprijinirea comorilor natiunii noastre.

In al doilea rand este sa cresti moralul angajatilor si sa te asiguri ca cei din prima linie au instrumentele potrivite, resursele corecte si flexibilitatea pentru a lua deciziile care sa iti permita sa-ti faci treaba. Servim oamenii, nu invers. Washingtonul are prea multa putere. Cred ca trebuie sa o readucem la prima linie.

Si, in sfarsit, suveranitatea trebuie sa insemne ceva. Voi face tot ce imi sta in putinta pentru a asigura respectul fata de natiunile si teritoriile indiene suverane. Sunt mandru ca sunt membru adoptiv al Assiniboine-Sioux din nord-estul Montanei. Angajamentul meu fata de teritorii si natiuni nu este un serviciu. Am lucrat mana in mana cu multe dintre guvernele tribale din Montana pentru a promova o legislatie importanta in Parlament. Primul meu proiect de lege in Congres a fost sa recunosc la nivel federal Little Shell of Chippewa Cree si, mai recent, Legea mea privind stabilirea drepturilor de apa Blackfeet a fost semnata in drept la sfarsitul anului trecut.

Departamentul de Interne este special. In calitate de americani, cu totii avem o poveste despre terenurile noastre publice care ne ajuta sa ne modelam cine suntem. Am multe. Dar unul ramane: una dintre primele mele intalniri cu sotia mea Lola, acum mai bine de 25 de ani, facea drumetii pe terenuri publice in apropierea bazei mele militare din California. Incercam sa arat cateva abilitati de alpinism pe care tocmai le-am inceput sa ma antrenez cu echipele SEAL, dar mi-am pierdut mana si mi-am rupt glezna. Am facut ce ar face orice tip in situatia mea: m-am ridicat si am continuat sa fac drumetii, cu siguranta ca mi-am incurcat glezna un pic mai mult. Eu si Lola am terminat drumetia si nu ne-am prabusit de durere, dar realizarea cea mai mare a fost ca am castigat inima Lolei.

Ryan Zinke si sotia, Lola, la Glacier National Park.

In anii de dupa, Lola si cu mine am continuat sa facem drumetii si sa plutim pe terenurile noastre publice si pe caile navigabile, unde am insuflat copiilor si nepotilor nostri aceeasi dragoste si apreciere fata de spatiile in aer liber ale Americii, care ne-au ajutat sa ne construim propria relatie.

Lucrand impreuna stiu ca vom face lucruri grozave pentru America.

Cu totii ne ridicam si cadem pe aceeasi maree. Astept cu nerabdare sa lucrez cu fiecare dintre voi.

Dumnezeu sa binecuvanteze America si Dumnezeu sa binecuvanteze barbatii si femeile care o apara.

– Secretarul Ryan K. Zinke