Categorii
Seo

Trebuie sa vorbim despre dislexie la locul de munca

Trebuie sa vorbim despre dislexie la locul de munca

(Credit de imagine:

Foto de stoc Alamy

)

Dislexia afecteaza mai mult de 10% din oameni. Cu toate acestea, politicile pentru angajatii dislexici sunt neuniforme. Unele locuri de munca, de la fortele de politie pana la companiile de asigurari, le imping mai departe.

N

Nessa Corkery a fost intotdeauna constienta de dislexia ei, care a fost diagnosticata in primii ani de scoala. uz-gis.in.ua  

In cele din urma, a studiat asistenta medicala si a vrut sa lucreze intr-un mediu de spital. „Am fost intotdeauna o persoana foarte increzatoare si urasc sa-i las pe oameni sa creada ca doar pentru ca creierul meu proceseaza lucrurile diferit, nu sunt in stare sa fac ceea ce pot face ceilalti.”

I s-a oferit sprijin in timpul facultatii, inclusiv un stilou de inregistrare pentru prelegeri, un laptop pentru a dicta notite si timp suplimentar la examene.

Cu toate acestea, acest sprijin a ramas scurt atunci cand si-a inceput stagiul de munca. voidstar.com Pentru prima data s-a simtit foarte scazuta.

„Am fost constienta ca fac o treaba proasta si, oricat am incercat, nu am putut tine pasul cu ceilalti studenti”, spune ea.

Un specialist certificat in testarea dislexiei intr-un birou de acasa foloseste manipularea placilor colorate pentru o abordare multisenzoriala a ortografiei (Credit: Alamy Stock Photo)

„Se parea ca sunt multumit si pur si simplu nu-mi pasa, dar mi-a fost greu sa pastrez totul in ritmul pe care il puteau ceilalti. Deficitul de personal din domeniul asistentilor medicali este o problema constanta, astfel incat asistentii medicali ai personalului sunt, de obicei, prea stresati pentru a-si lua timpul pentru a preda studentilor. 90.shymkent-mektebi.kz Mi-a fost foarte greu sa cer ajutor suplimentar, deoarece am fost deja considerat un obstacol. ”

Scara globala a dislexiei

In Irlanda, unde locuieste Corkery, dislexia este recunoscuta ca fiind un handicap conform legii; prin urmare, lucratorii au dreptul la ajustari rezonabile. Dar Irlanda este cu siguranta o exceptie. Majoritatea tarilor sunt in esecul lucratorilor cu dislexie, potrivit unui raport al ONG Dyslexia and Literacy International. a96708yt.bget.ru

Desi este dificil sa se stabileasca exact cate dislexice exista in intreaga lume, Dyslexia and Literacy International sugereaza ca cel putin 10% din populatie are dislexie, ceea ce echivaleaza cu aproximativ 700 de milioane de oameni. 

Potrivit Dyslexia and Literacy International, lipsa abilitatilor de alfabetizare de baza inseamna ca prea multi adulti tineri nu au inca abilitatile functionale de care au nevoie pentru a-si croi drum in lumea moderna.

Chiar si in tarile mai bogate, unde educatia publica este disponibila pentru copiii din toate mediile, resursele disparate pot lasa mari lacune in serviciile disponibile pentru studentii cu nevoi speciale.

Fara identificare si interventie eficienta, impactul dislexiei poate fi semnificativ si de lunga durata, nu numai pentru individ, ci si pentru societate in general. www.argfx1.com

„Majoritatea dislexicilor adulti au o experienta de citire intr-o viata in care invata sa-si indeplineasca sarcina prin orice mijloace necesare, de exemplu prin strategii alternative, folosind memoria cuvintelor sau descuamand (sau chiar evitand citirea)”, explica Joel B. Talcott, profesor de neurostiinte cognitive de dezvoltare la Universitatea Aston din Marea Britanie. 

„In unele medii in care este necesara o lectura extrem de competenta, aceste cereri pot depasi capacitatea de citire a individului si atunci pot aparea dificultati.”

Unele domenii valoroase, cum ar fi asistenta medicala, pot fi dificile in care sa prosperati daca sunteti dislexic, afirma unii (Credit: Getty Images)

Talcott spune ca, in unele cazuri, acesta poate fi punctul de rupere atunci cand o persoana recunoaste pentru prima data ca are dificultati de citire sau citeste diferit fata de colegii sai. amur.1gb.ua

O cercetare importanta, realizata de Fundatia KPMG in 2006, a analizat costurile sociale generale ale ignorarii analfabetismului legat de dislexie. 

Acestea includ somajul, problemele de sanatate mintala si programele de remediere, precum si costurile suportate din cauza comportamentului antisocial, precum abuzul de droguri, sarcina timpurie si implicarea in justitia penala.

In Marea Britanie, raportul KPMG a constatat ca aceste costuri variaza intre 5.000 si 64. www.bookmarkidea.win 000 de lire sterline pe parcursul vietii unui individ. 

Acest lucru rezulta in total intre 198 si 2,5 miliarde de lire sterline in fiecare an, ceea ce depaseste cu mult costurile interventiei timpurii.

Blocaje rutiere

In 2018, Westminster AchieveAbility Commission (WAC) a gasit dovezi ale barierelor sistemice in calea ocuparii fortei de munca pentru milioane de potentiali angajati din Marea Britanie care sunt neurodivergenti – ceea ce inseamna ca creierul lor functioneaza, invata si proceseaza informatiile diferit.

Raportul a evidentiat lipsa generalizata de constientizare, esecurile in sprijinul guvernului si discriminarea la locul de munca, dar si multe exemple de bune practici. www.pageglance.com Majoritatea neurodivergentilor sunt capabili si calificati – procesele de recrutare ii dezactiveaza.

Ingreunata de procesele de solicitare a unui loc de munca, 43% dintre persoanele intervievate s-au simtit descurajate sa aplice. Alti 52% au afirmat ca au suferit discriminari in timpul proceselor de interviu sau de selectie.

„Daca ti s-au facut comentarii sau experiente negative despre dislexia ta pe tot parcursul educatiei, ceea ce este foarte frecvent, atunci majoritatea adultilor ar prefera sa puna asta in spatele lor si sa nu se refere la dislexia lor”, spune Margaret Malpas, fosta presedinta a dislexiei britanice. 35-taraz.balabaqshasy.kz Asociere. „In prea multe cazuri, climatul nostru la locul de munca nu accepta inca pe deplin dislexia”.

In Marea Britanie, in 2016, o femeie cu dislexie a castigat un caz de discriminare cu handicap impotriva Starbucks dupa ce a fost acuzata de falsificarea documentelor. Un tribunal a constatat ca Meseret Kumulchew a fost discriminata dupa ce a facut greseli din cauza dificultatilor ei de a citi, scrie si spune ora. thegadgetflow.com

Avocatul lui Kumulchew, Jenna Ide, spune: „Cred ca cazul Starbucks era atat de important la vremea respectiva, deoarece nu erau prea multe cazuri de profil inalt in ceea ce priveste dislexia, in special in ceea ce priveste situatia„ David si Goliat ”.

Purtatorul de cuvant al Starbucks, Georgia Misson, a raspuns spunand ca firma a muncit din greu pentru a extinde sprijinul adaptandu-l pentru a se potrivi angajatilor individuali. „Am sporit formarea de sensibilizare a persoanelor cu dizabilitati, am oferit echipamente noi, cum ar fi tablete, pentru a ajuta angajatii cu rolul lor de zi cu zi, precum si antrenori organizationali disponibili pentru asistenta la locul de munca”, spune ea.

Cu toate acestea, in Europa continentala, majoritatea tarilor nu au aceeasi constientizare sau protectie nationala pentru lucratori ca in Irlanda sau Marea Britanie. oir.spb.ru  

Benedicte Beaugeois, de exemplu, este dislexic si lucreaza in marketing digital in Franta. De asemenea, a lucrat pentru Dyslexia and Literacy International.

„In Franta, a fi dislexic la locul de munca este inca vazut ca un lucru rau”, spune Beaugeois. • telekom
 • tv online
 • savori urbane
 • xnnx
 • filme porno romanesti
 • yahoo mail login
 • laptop
 • яндекс
 • cane corso
 • olx.ro
 • facebook login
 • utorrent
 • fortuna
 • maxinfinite
 • oriflame
 • gsmarena
 • pull and bear
 • dr
 • modele unghii
 • ziarul financiar

„Am primit zero sprijin la locul de munca. flintprint.by Am mintit mult timp ca sunt dislexic, pana m-am mutat la Londra. Acum sunt foarte mandru de asta. ”

Conform Asocierii europene pentru dislexie, Conventia Organizatiei Natiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilitati si o directiva a UE privind tratamentul egal in munca sunt menite sa impuna obligatii legale care interzic discriminarea si care impun angajatorilor sa ofere acomodari rezonabile. Cu toate acestea, in prezent nu exista legi specifice privind dislexia la locul de munca in Europa. 27.alschool.kz

Unele politii din Marea Britanie adopta in mod activ tehnologii de asistenta si ajustari pentru lucratorii cu dislexie ca parte a zilei lor de lucru (Credit: Getty Images)

Facerea locurilor de munca mai incluzive

Cu toate acestea, in Regatul Unit, in temeiul Legii egalitatii 2010, dislexia este clasificata ca fiind un handicap. Pentru a preveni discriminarea si a se conforma Legii, angajatorii sunt obligati sa faca ajustari adecvate la locurile de munca daca persoanele cu dislexie o solicita.

Cu toate acestea, exista o anumita confuzie cu privire la momentul potrivit pentru a dezvalui angajatorului ca aveti dislexie.

„Lucratorii dislexici isi pot dezvalui dislexia angajatorului in orice moment, chiar si in etapa de recrutare”, spune Ide. sewalaku.com

„Ca regula de aur, protectia legala pentru lucratorii dislexici este mai buna daca angajatorul este constient de dislexia lor, deci intr-o lume ideala, cu cat este mai devreme cu atat mai bine – aceasta inseamna ca pot fi puse in aplicare ajustari rezonabile de la inceputul angajarii. ”  

O persoana care incurajeaza ferm companiile sa adopte tehnologii de asistenta pentru a-si sprijini angajatii cu dislexie este Nasser Siabi.

Siabi si familia sa s-au mutat din Iran in Marea Britanie in 1977. Istoria sa de informatica si tehnologie, impreuna cu o deficienta vizuala cronica, l-au determinat sa creeze Microlink in 1992. fast-wiki.win Microlink stocheaza o gama larga de tehnologii si instrumente pentru a ajuta persoanele cu dificultati de invatare. De asemenea, ofera un serviciu de reglare la locul de munca.

Siabi spune ca scopul principal al tehnologiilor de asistenta pentru persoanele cu dizabilitati este de a restabili capacitatea lor de a comunica eficient cu lumea prin eliminarea barierelor ridicate de starea lor.

„De exemplu, pentru persoanele cu dislexie care se lupta sa comunice cu text scris, acum este posibil sa obtineti computerul pentru a ajuta persoana sa scrie folosind vocea [lor] in loc sa scrie”, spune el. writeablog.net „Cititoarele de ecran ale dispozitivului pot citi textul in loc de persoana care trebuie sa citeasca textul de pe ecran.”

In Marea Britanie, chiar si in fata bugetelor in scadere, unele servicii publice investesc in tehnologie care se dovedeste a avea succes.

Politia din Hampshire, de exemplu, adopta in mod activ tehnologii de asistenta si ajustari pentru lucratorii cu dislexie ca parte a zilei lor de lucru.

Acestea includ carti de exercitii colorate, cu sprijinul dur, pentru a ajuta ofiterii sa urmareasca cuvintele de pe pagina in interviuri; ecrane suprapuse colorate pentru a facilita citirea pe computere; pixuri inteligente pentru intalniri, care pot inregistra audio si digitaliza note; timp suplimentar pentru acte, examene si evaluari; si o camera linistita pentru a evita distragerea atentiei. taxibestellung24.de

Politia din Hampshire efectueaza, de asemenea, screening in etapele de recrutare si formare, astfel incat angajatii cu dislexie sa poata fi sprijiniti inca de la inceput.

Inspectorul Peter Phillips, care conduce programul, spune ca acest sprijin „trebuie sa fie specific si personalizat individului (deoarece dislexia lor poate fi foarte diferita de cea a oricui altcineva) si rolul lor”. Beneficiile includ „prezenta imbunatatita (stres si anxietate reduse) si performanta imbunatatita (incredere sporita in propriile abilitati)”.

Thomas Smith, care lucreaza in camera de control a Politiei din Hampshire, habar nu avea ca este dislexic pana cand a inceput sa lucreze pentru politie in urma cu trei ani. fh3809lm.bget.ru  

„Mi-am petrecut toata viata presupunand ca sunt lent sau prost”, spune el.  

„Slujba mea pentru politie necesita sa ma concentrez aproape toata ziua. Trebuie sa-mi amintesc numere, secvente, cod si acronime. Incercarea de a jongla cu toate aceste cuvinte si numere inseamna uneori ca se amesteca. doska.agan.ru Acum am fost diagnosticat ca m-a ajutat sa ma inteleg. Dislexia mea inca ma detine, dar nu sunt cine sunt. ”

Atingerea potentialului creativ

Mark Evans, director de marketing si digital la compania de asigurari Direct Line Group, a pus dislexia si alte dificultati de invatare in centrul companiei. Fiica lui este, de asemenea, dislexica. www.hackster.io

Compania a adus specialisti si difuzori externi pentru a incuraja conversatia despre neurodiversitate. Apoi au inceput sa isi adapteze politicile si procedurile pentru a ajuta angajatii cu dislexie, inclusiv sa faca ajustari rezonabile la locul de munca si sa formeze grupuri de sprijin. Facand acest lucru, compania a constatat ca incurajeaza o forta de munca cu adevarat creativa.

„Angajatii neurodivergenti sunt un potential neexploatat”, spune Evans. „Daca sunt sustinuti in mod corespunzator, le putem dezlantui„ superputerile ”.”

El simte ca devine din ce in ce mai relevant sa faca acest lucru; pe masura ce se dezvolta invatarea automata si inteligenta artificiala, companiile vor trebui sa puna mai mult accent pe creativitate pentru a fi competitive.

Margaret Malpas de la British Dyslexia Association adauga: „Nu exista nicio indoiala pentru mine ca creierul dislexic, cu modul sau diferit de prelucrare a informatiilor, confera talente specifice, cum ar fi o mai mare creativitate a gandirii, adica dislexia te face un geniu sau vice versa…   

„Cel mai bun mod de a incuraja talentul la persoanele cu dislexie este sa-l identifice devreme si sa ofere sprijin adaptat. Cu sprijinul potrivit, mintea dislexica are un potential uimitor. ” 

Pentru a comenta aceasta poveste sau orice altceva ati vazut pe BBC Capital, va rugam sa accesati pagina noastra de Facebook  sau sa ne trimiteti un mesaj pe Twitter .

Daca ti-a placut aceasta poveste, inscrie-te la buletinul informativ saptamanal bbc.com numit „Daca ai citit doar 6 lucruri in aceasta saptamana”. O selectie selectata de povesti de la BBC Future, Culture, Capital and Travel, livrate in casuta de e-mail in fiecare vineri.