Categorii
Diverse

Imbracat durabil: 7 fapte despre moda ecologica

de Monika Herbst 27 ianuarie 2020, 13:52

Atelierele de sport nu se gasesc numai in Asia. Aceste fapte despre productia de imbracaminte va vor ajuta sa faceti cumparaturi corect.

SITUATIA:

Pana in anii 1970 a existat o industrie de imbracaminte relativ stabila, de atunci productia a fost externalizata masiv in tari cu salarii mici, precum China, India si Bangladesh. Adesea este produs in conditii inumane. In urma cu cinci ani, fabrica de textile Rana Plaza din Bangladesh s-a prabusit, 1.130 de muncitori din domeniul textilelor au murit si peste 1.500 au fost raniti, unii grav. Chiar nu s-a schimbat nimic de atunci. Mai presus de toate companiile de imbracaminte din natiunile industriale bogate sunt cele care ingreuneaza viata furnizorilor cu termene de livrare extrem de stranse si preturi mici de achizitie.


Dupa accidentul din Bangladesh, Ministerul Dezvoltarii a initiat „Alianta pentru Textile Durabile” – o asociatie de organizatii din industrie si dezvoltare, printre altele, care ar trebui sa lucreze pentru imbunatatirea productiei textile – dar cei afectati nu au observat nimic pana acum. . Cheia problemei: totul este voluntar.

Pe langa problemele sociale, exista si cele ecologice. Bumbacul, de exemplu, este cultivat in monoculturi, folosind cantitati masive de pesticide si consumand cantitati uriase de apa. Bumbacul produs in mod conventional este in mare parte modificat genetic. De asemenea, Greenpeace critica de ani de zile ca imbracamintea noastra este plina de substante chimice periculoase pentru mediu si sanatate si care otravesc raurile si apa potabila din tarile producatoare.

CE TREBUIE SA SE INTAMPLA?

Sunt vesti bune cel putin din partea consumatorilor: numarul consumatorilor constienti este in crestere, la fel si numarul magazinelor care vand imbracaminte etica. Dar: trebuie sa existe reglementari juridice foarte clare cu privire la criteriile de mediu si sociale care trebuie indeplinite in productia de imbracaminte, astfel incat acestea sa poata fi vandute in Germania. Acest lucru trebuie, de asemenea, monitorizat intr-o maniera credibila. Activitatile anterioare nu au realizat nimic, de fapt dimpotriva: „In ciuda diferitelor sigilii si programe sociale, presiunea muncii pentru croitorese a devenit si mai puternica”, spune Maik Pflaum, ofiter de politici de dezvoltare al Initiativei Christian Romero si activ in „Campanie Haine curate” . In calitate de consumatori, ar trebui sa fim cu atat mai atenti si vigilenti.

1. Lupta pentru un salariu minim

La www.ci-romero.de/ccc puteti sustine in mod specific petitiile care militeaza pentru drepturile croitoreselor in tarile cu salarii mici. „Lucratorii castiga adesea doar jumatate sau chiar mai putin din ceea ce au nevoie pentru a trai”, spune Maik Pflaum de la „Clean Clothes Campaign”.

2. Nu fi uimit de „Made in Europe”

Exista si fabrici in Europa, adica fabrici in care oamenii se chinuie pentru cele mai mici salarii. Ungaria, Serbia si Ucraina sunt deosebit de afectate. Potrivit unui raport al „Campaniei Imbracaminte curata”, croitoresele din Ucraina castiga salariul minim de 89 de euro pe luna, un salariu de trai ar trebui sa fie de cinci ori mai mare. Deci „Made in Europe” de pe eticheta nu inseamna ca totul este bine. Mai bine: intrebati-va propriile marci preferate prin e-mail sau retele sociale cum este asigurata respectarea drepturilor muncii in companie.

3. Marile companii textile ard sau sfarama imbracaminte noua. Dar: Exista o alta cale!

O treime din imbracamintea produsa nu este niciodata vanduta sau purtata. Din motive de imagine, unele branduri cunoscute au putin interes sa-si dea produsele magazinelor de imbracaminte sau sa le vanda in magazine ieftine. Dar care este solutia? Intrebati la magazin ce se face cu hainele nevandute. De asemenea: construiti adevarate bucle de reciclare. sbagrim.ru In loc de carpe de curatat sau material izolant, tricoul ar trebui, de asemenea, transformat intr-un tricou nou. • calendar ortodox 2020
 • filme porno
 • siir
 • farmacia la pret mic
 • meteo bucuresti
 • click
 • gets bet
 • clatite americane
 • brainly
 • imdb
 • vremea cluj
 • whats app web
 • biletul zilei
 • luju
 • romania libera
 • olx auto
 • fanatik
 • antena3
 • fcsb
 • engie

In „Ghidul modului echitabil” gratuit exista o multime de inspiratie pentru tot ceea ce are de-a face cu moda durabila: www.femnet-ev.de/fairfashionguide.

4. Nu aruncati doar haine vechi in recipient

Exista mult mai multe haine folosite decat au nevoie institutiile sociale din aceasta tara. Potrivit Fairevaluation, o asociatie de colectionari non-profit de haine uzate, donam un milion de tone in fiecare an. Problema: Exista „containere bune” in care veniturile sunt destinate cauzelor sociale; dar multe sunt si infiintate ilegal si sunt folosite exclusiv in scopuri comerciale. Daca doriti sa fiti in siguranta, va puteti preda hainele in magazinul social sau in magazinul de imbracaminte.

5. Nu va lasati de spalarea verde

Atat in ​​„Alianta pentru Textile Durabile”, initiata de stat, cat si in campania Detox a Greenpeace, exista si companii a caror moda ieftina de unica folosinta este trasa la raspundere pentru nemultumirile din industria textila. Sigilii de incredere precum IVN Best, Fear Wear Foundation sau GOTS (Global Organic Textile Standard) arata daca o piesa de imbracaminte a fost produsa intr-un mod cu adevarat corect si ecologic. Mai multe informatii despre sigilii in „Way weiser through the label labyrinth” (2 euro, la www.ci-romero.de).

6. Cumparaturi corecte – dar corecte

Imbracamintea acceptabila din punct de vedere ecologic si social nu poate fi gasita atunci cand va plimbati prin zona pietonala. Moda ecologica este inca o nisa, cota sa de piata fiind estimata la mai putin de unu la suta. Chiar si eticheta GOTS relativ raspandita impodobeste doar cinci din 10.000 de articole de imbracaminte. Kirsten Brodde, expert in textile la Greenpeace, sfatuieste sa mergi la un concept store ecologic. „Acolo, proprietarii au cercetat ce marci produc cu adevarat in mod corect si putem scoate totul de pe cuier in siguranta.” Alternativele sunt magazinele online verzi precum DearGoods.com, Glore.de, Grundstoff.net sau Gruenewiese-shop.de.

7. Incepeti cu upcycling

Exista diverse modalitati de extindere a fazei de utilizare a imbracamintei: in primul rand, petreceri de schimb de haine sau evenimente second-hand precum Vinokilo, de unde poti cumpara piese vintage la pret de kilogram. In al doilea rand, upcyclingul, care transforma hainele vechi in altele noi. Ateliere de upcycling, cursuri de cusut (de exemplu, secondary-schick.de/oferte sau imkeklattenhoff.de/naehkurse), targuri maker-faire (maker-faire.de) sau ateliere de schimbare conduse de designer, cum ar fi „Bis es mich vom Body falls” in Berlin sau „fabrica de cusut” din Braunschweig. O poti face chiar si fara abilitati de cusut, asa cum spune Martina Glomb, fost designer sef la Vivienne Westwood si sef al cursului de design vestimentar de la Universitatea din Hanovra. Deoarece: upcycling-ul incepe cu reparatii. Sfaturile ei:

Bine de stiut: 

Fiecare dintre noi cumpara in medie 60 de articole vestimentare noi pe an – si le poarta in total de patru ori

Doriti sa cititi mai multe despre acest subiect si sa faceti schimb de idei cu alte femei? Atunci aruncati o privire la „Forumul de moda” al comunitatii BRIGITTE!

Obtineti BRIGITTE ca abonament – cu multe avantaje. Le poti comanda direct aici. scriptora.ovh

BRIGITTE special 2/2018

#Subiecte

 • Moda
 • imbracaminte
 • salariu minim
 • Corect
 • durabilitate